lørdag 6. juni 2009

Gili oeyene



Gilioyene bestaar av tre bitte smaa oyer utenfor kysten av Lombok og Bali i Indonesia. Oeyene er absolutt ikke de foerste som dukker opp i Startour katalogen og besoekes derfor i stoerst mulig grad av backpackere fra hele verden eller noe mer lokalkjente australienere. Omsluttet av de nydeligste strender og blaatt hav med fargerike koraller, sammen med et fravaer av masseturisme, utgjoer oygruppen et av de store reisemaalene for turen vaar!

Like foer ankomst paa Gili Trawangan.

Baathavnen:) Det enkle er ofte det beste?


Solvaar og jeg booket baatturen ut paa billigst mulige maate fra Kuta i Bali og tilbrakte 4 late timer paa ei skute som sakte putret seg ut til den stoerste av oyene, Gili Trawangan. Vi anbefaler gjerne andre reisende paa denne strekningen aa bruke det samme reisebyraaet, "Perama" i Legian Street, men et tips er aa kunne booke en vei da tilbaketuren kan kjoepes for halv pris paa Gili. Vel fremme paa havnen paa Gili Trawangan, eller det vil egentlig kun si stranden :), var vi raske med aa hoppe i havet og komme oss inn paa oya. Vi hadde faatt et hett tips fra Merete, soesteren til Solvaar, om et overnattingssted med bungalover som hun bodde paa 4 aar tidligere. Vi fant ikke de oransje hyttene som det ene bildet vi hadde beskrev foer etter 4-5 netter paa Gili, da vi ikke hadde navn paa stedet. Mest sannsynlig hadde de faatt nye eiere, og de to smaa ungene fra Meretes opphold, som heter Jaan og Linda, gikk visstnok paa skole paa Lombok.


Det nye "Blue Beach Cottages I", restauranten som foer var i forkant er revet til fordel for den mer innbydende fasaden!




Uansett tilbrakte vi over 10 netter paa Blue Beach Cottages I, i enkle hytter med kun en gulvvifte som ventilasjon, men standarden fungerte overraskende godt! Siden det saa og si kun finnes en gate paa oya som gaar som en promenade langs stranden og alle overnattingssteder befinner seg langs denne, var veien til vannet kort. Kun avbrutt av korte sykdomsopphold paa rommet som foelge av litt vel raske valg av spisesteder, gikk dagene fort med til solslikking, lesing og snorkling. Paa kveldene spiste vi god mat paa strandrestaurantene til en billig penge, slappet av med Bintang og gode drinker, eller saa filmer i aapne hytter som flere av utestedene tilboed!

Farvannet utenfor Gili oyene er veldig kjent for vakre korallrev og det fantes av den grunn en rekke av dykkersentre hvor mange av turiste brukte tid paa kurs eller dagsdykk. Solvaar og jeg noyde oss med maske og snorkel (de oekonomiske grunnene veiet nok en gang tyngst!). En av de siste dagene paa Gili vant jeg en snorkletur gjennom et utested. En baat med glassbunn tok oss til flere gode steder for aa oppleve rev hvor det var store muligheter for aa se et bedre utvalg av det marine miljoeet. Vi fikk oppleve havskildpadder paa godt over en meter, stim av enorme "bullfish", store skjell og Solvaar fikk mate de fargerike fiskene ved det siste revet vi besoekte utenfor Gili Air! Vi takker Manta Dive for hjelpen med aa finne de gode dykkermaskene og snorklene som ga oss de fine opplevelsene i vannet:)


All transport av turister og lokale forsyninger skjer med hest.

Vi fikk ogsaa nok et bevis paa at verden er liten, eller kanskje like mye at backpackere ikke er saa ulike andre turister at de gjerne velger mange av de samme reiserutene, da vi traff paa Maika fra Nederland den siste uken paa Gili. Maika er en av de hyggelige reisedeltakerne som vi var paa tur med i Peru!


Etter godt og vel 14 dager paa Gili Trawangan var vi paa en maate klare for aa dra tilbake til Kuta Beach paa Bali for aa faa med oss den siste muligheten til surfing, men Gili er en oeygruppe ingen oensker aa forlate og som alle sverger paa at de skal besoeke igjen!

1 kommentar: